Sportactiviteiten voor de jeugd

 

Jeugdsportgids

De jeugdsportgids verzamelt de gegevens van alle Affligemse jeugdsportclubs.
De gids wordt jaarlijks aangepast.

Download hier onze jeugdsportgids.

 

Sportkampen

Inschrijven voor de sportkampen kan via onze webshop vanaf 9 januari:

https://webshopaffligem.recreatex.be

 

Folder sportkampen zomervakantie 2017

 

De sportdienst organiseert tal van sportkampen voor kinderen van 3 tot 12 jaar.
Er is steeds keuze uit een kleutersportkamp (3-6 jaar),  een kindersportkamp (6-10 jaar) en een sportkamp voor tieners (10-12 jaar).
Het kleutersportkamp laat kleuters kennis maken met allerhande bewegingen: klimmen, springen, gooien, dansen, enz…
In het kindersportkamp komen een mix van allerlei sporten en spelen aan bod.

De sportkampen voor tieners gaan telkens dieper in op de gekozen sporten of thema's.
Deze groepen gaan, afhankelijk van het weer, ook sporten en spelen op verplaatsing (vb: zwembad te Ninove, avonturensport te Ternat, fietsen in Aalst,…)
Deze verplaatsingen doen ze te voet of met de eigen fiets. Jullie worden tijdig verwittigd indien een fiets nodig is.
De sportkampen gaan door in de sporthal Bellekouter van 9.00 tot 16.00 uur. Bij mooi weer spelen we uiteraard ook op de buitenterreinen.

 

Folder 2017

 

Periodes

 
K1: 27 februari tot 3 maart
P2: 10 tot 14 april
Z1: 3 tot 7 juli
Z3: 17 tot 20 juli (niet op 21 juli) 
Z4: 24 tot 28 juli 
Z5: 31 juli tot 4 augustus
Z6: 7 tot 11 augustus 
Z7: 14 tot 18 augustus (wél op 15 augustus) 
Z8: 21 tot 25 augustus 
Z9: 28 tot 30 augustus

 

Hoe laat:
De kampen starten om 9.00 uur en eindigen om 16.00 uur.
Voordien of achteraf kan je kind in de opvang terecht.

Wat meebrengen:

 • Een lunchpakket en drankje voor ’s middags
 • Sportkledij voor binnen en buiten (regenjas)
 • Versnapering voor tijdens de pauzes (2)
 • Zakgeld voor extra drankje (0,50 euro per drankje)
 • Eigen fiets voor kampen van 10 tot 12 jaar, verplaatsingen gebeuren met de fiets.(kan de ganse week hier gestald worden). 
   
   
   

 

Opvang:

Voor en na de sportkampen wordt er opvang voorzien in de Dr. Tistaertzaal (eerste verdieping sporthal).
Vooropvang: van 7.00 tot 9.00 uur
Naopvang: van 16.00 tot 18.00 uur

 

Maand van de sportclub

In september stellen heel wat sportclubs hun deuren open. De sportclub is de plaats bij uitstek om te sporten. Een plek waar vriendschappen ontstaan, waar het leuk is om te sporten, waar teamspirit, respect en verantwoordelijkheidszin spelenderwijs worden doorgegeven.

Wij willen jou erbij en nodigen je uit om tijdens deze week een kijkje te komen nemen naar onze Affligemse sportclubs. De sportdienst stelt jaarlijks een jeugdgids samen waarin de gegevens van de Affligemse jeugdsportclubs worden opgenomen.

Deze gids is vrij verkrijgbaar op de sportdienst.
Voor meer info kan je hier terecht.
Vergeet niet om op woensdag 14 september in je sportkledij naar school te trekken.

Ook in Affligem kan je tijdens deze week gratis een aantal sporten gaan uitproberen. Meer info via de verantwoordelijke van de club:

 

Voetbal:

 

Floorball:

 

Turnen en omnisport:

 

Joggen:

 

Gevechtsport:

 

Wielrennen:

 

Toon je sport @ school!
Rol met je spierballen, smeer je benen in en maak je borst maar nat... want op woensdag 14 september daagt de Maand van de Sportclub je uit om in je sportoutfit naar school te trekken!
Haal àlles voor een keer letterlijk uit de kast en ontdek meer over deze sportieve schooluitdaging in de toffe promospot via hier.

 

Scholenveldloop

Scholenveldloop

 

De scholenveldloop 2016 vondplaats op vrijdag 23 september. De eerste start werd gegeven om 10.00 uur. In de voormiddag liepen de leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar, te beginnen met de meisjes van het eerste leerjaar. Elke 10 minuten werd een volgende start gegeven.
Alle deelnemers ontvangen een medaille. Het podium werd dit jaar klassikaal behaald. Dus geen individuele leerlingen meer op het podium, wel de klas. De plaats die een leerling behaalt, wordt omgezet in een score. Het optellen van alle scores per klas bepaalt de winnende klas. Op deze manier wil de sportraad en de scholen ook de minder goede lopers aanmoedigen om te lopen voor wat ze waard zijn, want hun score kan bepalend zijn voor de klas.
De veldloop stond in het teken van de Maand van de Sportclub. Voor de leerlingen worden er in de voormiddag initiaties en workshops ingericht. Nieuw dit jaar was de samenwerking met de werkgroep Fair Trade.
De namiddag was voor de volwassenen. Net zoals vorig jaar zijn er verschillende leeftijdscategorieën alsook een wandelreeks.

 

Scholenveldloop 2016 - reeks 14 - dames

Scholenveldloop 2016 - reeks 15 - heren

Scholenveldloop 2016 - reeks 16 - dames

Scholenveldloop 2016 - reeks 17 - heren

Scholenveldloop 2016 - reeks 18 - dames

Scholenveldloop 2016 - reeks19 - heren

Scholenveldloop 2016 - scholenrangschikking

Scholenveldloop 2016 - uitslag

 

Ronde Van Affligem

Affligem wil de fietsvaardigheid van de kinderen bevorderen.

De Ronde Van Affligem is een fietssportdag voor de derde graad van het basisonderwijs.

Deze sportdag vindt meestal plaats op de eerste donderdag van mei.

Volgende activiteiten staan op het programma: fietstocht, behendigheidsparcours, verkeerspiste, wielerpiste en fietsquiz.

Vooraf worden de fietsen gekeurd door de Tarl.
 

Hopsakee

Hopsakee is een bewegingsproject van Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) voor de eerste kleuterklas.

In het najaar komt dit project naar de Affligemse scholen. 

 

Jeugdsportival

Elke eerste zondag van oktober gaat het jeugdsportival door op het Blosodomein te Hofstade. De sportdienst voorziet gratis busvervoer.

De inschrijvingen voor het jeugdsportival gebeuren rechtstreeks via Bloso.

De inschrijvingen voor het busvervoer doen jullie via de sportdienst uiterlijk 1 week voor het evenement.

Meer info via http://www.bloso.be.

 

Kidsdance

 hiphop

Kidsdance wordt doorlopend voorzien van september tot juni. Tijdens het jaar kan er steeds aangesloten worden. Een abonnement kost 65 euro, een 10-beurtenkaart 30 euro. Startdag 2016: woensdag 21 september.
De lessen gaan door op woensdag o.l.v. Kiani en Tiara Schouppe. Er zijn 3 leeftijdsgroepen: kleuters (4 - 6 jaar), kids (6 - 9 jaar), tieners (9+).
Woensdag 14.00 – 15.00 uur: tieners
Woensdag 15.00 – 16.00 uur: kleuters
Woensdag 16.00 – 17.00 uur: kids

 

Kijk ik fiets

“Kijk ik fiets” is een project voor kleuters en kinderen die al goed met een fiets met steunwieltjes kunnen rijden en klaar zijn om de stap te maken naar fietsen op twee wielen.

Sportregio Pajottenland organiseert in de regio 10 sessies Kijk ik Fiets. De Provincie Vlaams-Brabant is gangmaker in Vlaanderen.

Onder begeleiding van een lesgever wordt gedurende 2 uur intensief geoefend. De kinderen en de ouders blijven gemotiveerd doordat ze in groep voor dezelfde uitdaging staan.

Iedere deelnemer brengt zijn fiets zonder zijwieltjes en helm mee. Mama of papa dienen actief hun kind te begeleiden.

Sommigen ouders zullen aan hun conditie merken dat dit behoorlijk intensief kan zijn. Na anderhalf uur oefenen kunnen ongeveer de helft van de deelnemers zelfstandig fietsen op twee wielen.

Iedere deelnemer krijgt een brochure mee naar huis met praktische oefentips.

Elk kind kan leren fietsen. In onze huidige maatschappij is het echter niet meer vanzelfsprekend om met je kind de straat op te gaan. 

De sessie Kijk ik Fiets biedt een alternatief aan deze trend. De sessie in Affligem gaat meestal door de eerste woensdag van juni.

 

Zwemmen


Kleuterzwemmen
Is je kleuter al water gewend? Dat wil zeggen: je kind heeft geen angst in het water, durft onder water gaan en kan al eventjes drijven. Dan is je kind klaar voor een lessenreeks leren zwemmen. Een lessenreeks omvat minstens 25 lessen die doorgaan telkens op maandag en vrijdag van 17.00 tot 17.30u of van 17.30 tot 18.00u in zwembad Heuvelkouter te Liedekerke. Per sessie kunnen 2 kleuters inschrijven. De volgende sessies starten op maandag 19 september. Deelnemen kost 240 euro.
Voor de opbouw van de lessen baseren we ons op de leerlijn zwemmen. Na waterwennen volgt leren overleven, leren veilig zwemmen en uiteindelijk brevetzwemmen (afstandszwemmen). Meer info over de leerlijn vind je via www.fredbrevet.be.

Naschools zwemproject
Met het project naschools zwemmen wil de sportdienst de scholen helpen om de eindtermen voor zwemmen te behalen, namelijk dat elke leerling in het zesde leerjaar veilig in het water kan bewegen. Telkens kunnen 5 leerlingen van een Affligemse basisschool geselecteerd worden die naschools gratis zwemlessen krijgen met als doel de zwemachterstand weg te werken. Gedurende minstens 14 lessen wordt een zwemslag aangeleerd. Op de laatste les kunnen de leerlingen een test doen om een zwembrevet te behalen.
Weetje: door de samenwerking tussen de gemeenten Ternat, Liedekerke en Affligem kunnen inwoners van Affligem zwemmen aan een voordeeltarief.