Bijzondere paddenstoelen in jouw

gazon?

 

Wie jarenlang niet bemest, mos laat staan en wilde bloemen toelaat in het gazon,  maakt kans op zeldzame graslandpaddenstoelen. Het gaat zelfs om soorten die in natuurgebieden zeldzaam zijn en waarvoor tuinen belangrijke leefgebieden zijn.
 De meest opvallende groep van deze graslandpaddenstoelen zijn de wasplaten. Deze danken hun naam aan het wasachtig aanvoelen van de vruchtlichamen. Het zijn dan ook vrij stevige paddenstoelen die doorgaans 2 weken blijven staan en tegen vrieskou bestand zijn. De meeste wasplaten hebben mooie kleuren: rood, oranje, geel, groen, paars, …  Maar er zijn er ook enkele met fletsere kleuren zoals het witte Sneeuwzwammetje en de bruingrijs gekleurde Grauwe wasplaat.  Al iets minder opvallend zijn de knotszwammen… als kleine sprietjes prijken ze nauwelijks boven het gras, maar eens je ze vindt zie je ze vaak in grote aantallen: Gele knotszwam, Fraaie knotszwam, Wormvormige knotszwam….  Tenslotte zijn er nog de aardtongen… die vallen het minst op met hun zwarte, tongvormige vruchtlichamen van slechts enkele centimeters hoog.
In kader van het Provinciaal project “Topnatuur binnen handbereik, kleurrijke paddenstoelengazons” gaan wij op zoek naar gazons waar de hierboven beschreven graslandpaddenstoelen voorkomen. Als je denkt dat er wasplaten, knotszwammen of aardtongen in je gazon groeien, neem dan contact op met Roosmarijn.steeman@natuurpunt.be  Wie weet krijg je wel een specialist op bezoek die bijzondere paddenstoelen in jouw tuin op naam brengt.

Paddestoelen

 

Het gewoon vuurzwammetje, een wasplaat van zure, zandige bodem, werd op het kerkhof van Affligem in grote aantallen tussen muizenoortje (plant met behaarde blaadjes) gezien. Wellicht zijn er ook tuinen in de gemeente waar deze soort voorkomt.