skatepark Affligem

Een project van Jeugdraad Affligem in samenwerking met de skaters en de jeugddienst.

 

Geschiedenis

Het verhaal begon ruim acht jaar geleden al, toen de jeugdraad vroeg naar een eigen plek om te kunnen skaten.

jeugd_tijdelijk_skatepark_001_oude rampEr werd toen een halfpipe aangekocht die diverse malen van plek veranderde. Na een tijdje kreeg hij een vaste stek aan het huidige jeugdhuis Avilo. Helaas kreeg ook de tijd er vat op.

 

Onder impuls van een nieuwe jeugdconsulent en een nieuw bestuur, verenigden de jongeren zich om opnieuw een skatepark te vragen.

 

De werkgroep, onder leiding van Leoni De Schrijver, bracht in kaart welke skaters in Affligem actief waren op dat moment.

 

 

jeugd_tijdelijk_skatepark_002_tijdelijkeVanuit het bestuur werd besloten om eerst een tijdelijk skatepark op te zetten om te onderzoeken of er genoeg respons was van de Affligemse skaters. Dat bleek een schot in de roos. Enkele zomers op rij werd een tijdelijk skatepark geïnstalleerd op de parking van de Bellekoutersite. Telkens kwamen veel jonge skaters op dit intitiatief af. De verplaatsing naar de Bellekoutersite bleek dus geen probleem.

 

Op de Debattle, net voor de verkiezingen van 2014, werd door alle toenmalige partijen beloofd dat een definitief skatepark zeker een optie zou zijn. Belofte maakt schuld, dus de nodige budgetten werden in het meerjarenplan voorzien.

 

Na gesprekken met skaters, plaats- en werfbezoeken in buurgemeenten en overleg met veiligheidsambtenaren werd tenslotte gekozen om geen mobiel, maar een vast park te laten plaatsen. De skaters vroegen om een ondergrond van half gepolierd beton.

 

Hiervoor was een budgetwijzging nodig en moest gewacht worden op het nieuwe RUP Bellekouter. Intussen werd de bouwvergunning aangevraagd en de ondergrond wel al klaargemaakt.

 

Begin 2016 was tenslotte aan alle voorwaarden voldaan en kon het definitieve aanbesteding uitgeschreven worden.

jeugd_tijdelijk_skatepark_004_werfjeugd_tijdelijk_skatepark_005_werf

jeugd_tijdelijk_skatepark_006_werfjeugd_tijdelijk_skatepark_007_werf

jeugd_tijdelijk_skatepark_008_werfjeugd_tijdelijk_skatepark_009_werf

 

Ontwerp

 

Een goed skatepark heeft een zekere "flow": een manier om snelheid te maken en het terrein ten volle te benutten. Om dit te bereiken is de plaatsing van de toestellen cruciaal. Het kostte verschillende gesprekken met ervaren skaters én ervaren ontwerpers om tot een haalbaar plan te komen.

 

Leverancier Skape belooft bovendien om de toestellen te integreren in een estetisch verantwoord landschap. Zo staan de toestellen niet "verloren" op het terrein, zoals dit wel was met de tijdelijke opstelling.